Omgeving

Grotel's Genieten

Omgeving

DE GROTELSCHE HEIDE

De Grotelsche Heide is een afwisselend landschap en heeft de bezoekers van alles wat te bieden. Naald- en loofbos, graslanden met mooie doorkijkjes, heide en als sierlijk lint door het landschap het beekdal van de Esperloop dat uitmond in de Snelle loop. Bewoners langs en in deze beken zijn allerlei soorten vlinders, kevers en libellen, die intussen het gebied hebben gevonden. Okk de vogelstand profiteert ervan.

De Esperloop

Heidebeken als de Esperloop zijn een zeldzaamheid in Nederland. Om het open landschap met een vrij meanderende beek terug te krijgen is de oude beekloop van de Esperloop eind jaren negentig weer uitgegraven en stuwen uit de beek verwijderd.

Grote grazers helpen

Runderen zorgen ervoor dat het beekdal en heide niet kunnen dicht-groeien tot bos. Zo helpen deze geharde dieren mee om dit landschap op een natuurlijke manier in stand te houden.

Snelle loop

In 2005 is ook de Snelle loop aangepakt zodat ook deze nu een natuurlijke uitstraling heeft gekregen. Het water stroomt nu op tal van plaatsen over keientrapjes heen. Bij deze watervalletjes hebben vele soorten waterplanten zich gevestigd. Dit alles is uitgevoerd in samenwerking met waterschap Aa en Maas, de beheerders van de beek.

Wandelen

Grotel's Genieten is het startpunt van 2 mooie wandelingen door natuurgebied de Grotelsche Heide.

Route 1:
De route van 8 kilometer wordt aangegeven door rode paaltjes langs de weg. De route gaat dwars door het natuurgebied en voert je langs de mooiste plekken. Onderweg kom je langs de Esperloop, de Snelle loop en grote grazers.

Route 2:
De route van 7,6 kilometer is te volgen via de app van route.nl, wandelroute 1036330. Deze route gaat via de Grotelsche Heide naar de Aarlse visvijver en de Esperloop.

Fietsen

Grotel's Genieten ligt in een schitterend gebied, tussen fietsknooppunt 66 en 67. Het restaurant kan als start/eindpunt gebruikt worden, maar ook als rustpunt tijdens de fietstocht.
Stel gemakkelijk je eigen fietsroute samen met behulp van de fietsknooppunten, of plan je route op route.nl. Of maak gebruik van de bestaande fietsroutes, bijvoorbeeld Rondje Grotelse Bossen, route 138567.

Fietsers kunnen hier hun elektrische fietsen opladen, om daarna nóg meer van de omgeving te kunnen zien.